Ads

Blogturné: Katie Alender - A rossz lányok nem halnak meg


Katie Alender


A rossz lányok nem halnak meg


(Rossz lányok nem halnak meg 1.)

Kiadó: Könyvmolyképző
Műfaj: YA
Kategória: paranormális, szellem, horror
Megjelenés ideje: 2013.12.15
Olvasott nyelv: Magyar
Fordította: Szabó Krisztina
ISBN: 9789633733738 (kartonált)
Megtetszett? Itt beszerezheted.
Pont: 5/5
   A szenvedélyt csupán egy hajszál választja el a megszállottságtól…
Alexis kishúga, Kasey megszállottjává válik egy antik babának, de Alexis nem igazán foglalkozik a dologgal, mert Kasey egyébként is elég fura. Ami azt illeti, Alexist is furának tartják az iskolatársai és a szülei, sőt, még a saját goth haverjai is. A dolgok egyre különösebbek lesznek, amikor a régi házban, ahol a lányok laknak, különös dolgok történnek: ajtók nyílnak ki és csukódnak be maguktól, a víz felforr a meggyújtatlan gázon, és a kikapcsolt légkondicionáló úgy lehűti a levegőt, hogy látszik az ember lehelete is.
És Kasey is megváltozik. Kék szemei zölddé válnak, elkezd régiesen beszélni és több óra is kiesik az emlékezetéből. A legnyugtalanítóbb azonban Kasey ellenséges viselkedése: az addig kedves, babaszerető kislány eltűnik, az új Kasey pedig dühös. Alexis az egyetlen, aki megállíthatja a húgát – de mi van, ha a zöldszemű lány már nem is Kasey?
Mit tennél, ha a várost halálos veszély fenyegetné, de senki sem hinne neked?


   A Rossz lányok sosem halnak meg, az elmúlt időszakomban szinte az egyetlen szellemes könyve. Mármint hátborzongatóan szellemese, nem pedig a mosolygós fajta…
Eleinte gondolkoztam rajta, hogy ez kell e nekem, de a kíváncsiság győzött. Ráadásul sokan írták milyen hátborzongató, rögtön éreztem, ez nekem is kell. Nem mehetek el csak úgy mellette, amíg legalább bele nem kóstolok. Örülök, amiért ezt tettem és egy újabb remek könyvnek a történetével gazdagodott a kis világom.

Azt kell, hogy mondjam, az írónő nagyon jól használja az elemeket. Hiába tudom előre a történet egy részének eseményeit, mi fog történni, miért történt, de ezek ellenére, mindig maradt bennem egy kis félelem. Végig izgultam a főhősért, hogy sikerüljön akciója.

Alapvetően a történet egy kísértetjárta házban játszódik, ahol mindig is történtek furcsaságok. Volt időszak, amikor nyugisabbnak tűnt, de hirtelen mindig történt valami baleset.
Alexis imád fotózni, ez a hobbija, azonban húgával sétálva egyik este, furcsa fényeket látnak és különös világos foltok jelennek meg. Eleinte nem tudják mi az, Alexis pedig bőszen kattogtat, hátha a képek alapján rá tud jönni mi is történt.
Másnap is úgy indul minden, ahogyan a szürke hétköznapokon, azonban Kasey-vel valami nem stimmel. A kislány kezd egyre különösebb lenni. Ráadásul Alexis egyik legnagyobb ellensége megvádolta a Kasey-t, hogy eltörte az Ő húgának kezét, ezért többé nem játszhatnak együtt. Alexis érthetetlenül áll az eset előtt, hiszen az ő kishúga, Kasey, mindig kicsit magánakvaló volt, nem pedig egy agresszív állat. Meglehetősen furcsa. Ráadásul Kasey kérdései sokszor érthetetlenek Alexis számára, vagy amikor a lány nem emlékszik mit is csinált előzőleg. Alexis kényszert érez, hogy utánajárjon ennek a dolognak a végére. Mivel a szüleik az elmúlt időszakban meglehetősen idegesek és feszültek, nem foglalkoznak velük, ezért lehet Kasey csupán több figyelmet szeretne, esetleg depresszióssá kezd válni a kislány, vagy nem is ez van az egész hátterében?

Alexisnek néha volt egy-két érdekesebb megmozdulása, amivel nem mindig értettem egyet, noha az ő esetében szerintem mindenki máshogyan reagálna. Nincs két egyforma reakció ebben az esetben. 
Karakterileg nagyon meg voltam elégedve, mert még a legrosszabb helyzetekben is megpróbálta védeni a családját, húgát, még amikor nem is stimmel száz százalékig minden. Amikor rájött a probléma okára, pedig küzdött tovább.
Eléggé megkedveltem őt, jellemével is hozzátett ehhez, mert nem találtam benne semmi kifogásolhatót, úgyhogy női karakterek közül, ha nem is lett kedvencem, de mindenképpen a pozitív oldalra került. 
Történet folyamán sok új barátot is szerez, némelyik olyan, amelyikről nem is sejtette, valaha maga mellett fogja tudni, mint barátot. Mivel Alexis kilóg az átlagos lányok sorából a maga rózsaszín hajával, furcsa családjával, ezért inkább szeretik kerülni őt. Utóbbi időben egyre jobban megszaporodtak azoknak a száma, akik viszont éppen ellenkezőleg, nem kerülik, hanem keresik társaságát. Ilyen Carter is, az iskola egyik okos szépfiúja, aki teljes mértékben oda van a lányért. Alexis ezt nem is bírja fölfogni. Akkor kezdi igazán megérteni, hogy a fiú szándékai tiszták, amikor rájött a srác múltjára. Szerintem nagyon aranyosak együtt, mert látom, a fiú tényleg szívből szereti a lányt, nem pedig furcsaságai miatt akar kiszúrni vele és megleckéztetni. Végig nagyon kedves, illedelmes a srác. Nem egy tipikus rosszfiú, akit megszoktunk, sokkal inkább az átlagos srác a suliból. Ezért is lehet őt megkedvelni könnyen. Egyszerűségében rejlik a nagyszerűség.

A mellékszereplők közül némelyik kifejezetten unszimpatikus, negatív érzelmeket keltettek bennem, aztán van amelyik lassan kezd semlegessé válni, végül megkedveltem. 
Carter hiába érezhetően az egyik főbb szereplő, alig kap jelenetet. Alexis szemszögéből rájövünk, hogy aranyos és tündéri, de hiányoltam, hogy az olvasónak ez nem jön át. Csak néhány sablonos 'megmentős', kedveskedős jelenetet, míg a legvégére kiderül, hogy sokkal több van a fiúban.

A sztori közben nincs indokolatlanul sok romantika, éppen csak bimbózó kapcsolatukig jutunk el, úgyhogy a könyv 90%-ban semmiféle romantikus jelenetet nem tartogat számunkra. Hátborzongató, félelmetes részeket sokkal inkább. Ha nem éppen egy nyáltól csöpögő történetre vágysz és vonz a ’sötét oldal’, helyesebben szeretnél egy kicsit borzongani, akkor nagyon ajánlom ezt a könyvet. Ha nagyon félsz a rémtörténetektől, akkor csínján, vagy esetleg próbáld meg éjszaka, mert még jobb hatást fog kelteni. :D Utána azért legyen villany a közeledben…
Viccet félretéve.
Nagyon jó könyv, bátran merem ajánlani. Félelmetes ott ahol kell és közben aranyos is. Bármilyen furcsa, tartogat tényleg aranyos részeket.
Azonban ha edzett horror nem lesz annyira ijesztő ám. :)

                                                 Szórakoztatás szempontjából nagyon jó.



Extraként mesélek nektek egy kicsit a szellemekről. Mit szóltok? :) 
Csak alapokat.

Buhúúú! 

A szellemekkel kapcsolatban sokféle nézet létezik, vannak akik hisznek benne, s vannak akik nem. Ez eddig világos. :D 
A szellemhívők nézetei viszont alapjában egyeznek.
Megjelenésüknek oka is ilyen. 

Van az a fajta szellem, amelyik csak némán, csöndesen néha fölbukkan, a másik pedig a poltergeist, más néven kopogtató szellemek amelyek tárgyakat mozgat, fizikai jelenlétük is van. (Ebben a könyvben ez utóbbi szerepel.)
A szellemek miért vannak a földön kérdésre, néhány apróbb eltéréstől eltekintve általában egyetértéssel válaszolnak - hiszen a szellemek jelenlétének több ezer éves múltja van. 
Ami szellemlétük után van már az valóban vallásonként változó. Fogok pár apróbb érdekességet mondani erről...

A szellemek a meghalt emberek hátramaradt része, nevezzük 'léleknek' - bár ez vallásonként lehet eltérő. Általában 8 napig minden halott ember közöttünk bolyong, utána kérdés mi történik. A legtöbb esetben halljuk, a látott szellem a látónak egy rokona vagy  hozzátartozója, esetleg tragikusan elhunyt személy aki ott ácsorgott. Mi ennek az oka? - Úgy vélik, az a személy akinek van még befejezetlen dolga, netán idő előtt hunyt el, annak életében még volt feladata. Mivel ezek révén elvarratlan szálak maradnak hátra, ezért ragadnak itt, esetleg halála utáni 8 napban elbúcsúzhat rokonaitól (ami szintén érdekes: a legtöbb vallásban ugyanúgy 8 nap). 
Aki öngyilkosságot követett el, az pedig azért marad itt, mert nem természetesen halt meg. 
A családtagok esetében meg kell várniuk egymást, különösen férj és feleségnél, sokszor ezért is halnak meg egy időben, néhány nap, hét, hónap elteltével. 

Az agresszív - poltergeistek esetében gyilkosság, sértettség és esetleg brutalitás áll a hátterében, így próbálják megoldani a saját ügyüket, legtöbbször ezért is kötődnek egy bizonyos helyhez. (Börtön, kórház, elmegyógyintézet, gyermekklinika.) Nem véletlenül ő róluk hallani a legtöbbet. Velük már egészen a kora középkor óta tudósok foglalkoznak, mivel sokkal látványosabb nyomot hagynak mint a békésebb társaik.
Hallani esetekről, amikor szimplán hangot adnak ki, kopognak azaz sétálnak és a házban olyan hangokat hallani, mintha valaki csinálna valamit, holott nem lehetséges ez. Néha inkább idegesítik az embereket, apróbb tárgyak eltűnése, majd visszakerül ugyan oda, mellette hangokat hallani. A másik véglet amikor már bútorokat tologatnak, sőt jegyeztek föl esetet amikor a család arra ér haza, hogy a bútoron, falakon karmolás nyomok voltak. Ha ők a ház váltásával is követik az embert, általában a múltjában kell keresni az okát, ha nem, akkor a házhoz kapcsolódik az ottléte.
Persze azért le szeretném szögezni, hogy nem minden történet esetében beszélhetünk egyből poltergeistről, sok esetben bizonyosodott már be, csak egy-egy ember téves képzelődése volt. Azonban sok olyan eset is akad, amelyre nem tudnak magyarázatot adni.

Bármilyen meglepő, nem csak negatív szellemtörténetek vannak, noha ez a legjellemzőbb mostanában.
Például Ázsiában hatalmas tisztelet és kultusz övezi a szellemvilágot, sőt, nagyon sok történetük van, amikor egy szellem segít az élőn, esetleg kellemes esti társaságot nyújtanak egy-egy megfáradt vándornak.
Európában is voltak pozitív történetek, de idővel sajnos ezek háttérbe szorultak és a szellemek megkapták a sokkal negatívabb bélyeget.

Tudtátok e, hogy a kereszténység egyáltalán nem tagadja a szellemeket? Úgy vélik, ha hívők voltak és a bűn még nem túl szélsőséges, akkor megbocsájtást kaphat ha valami jót cselekszik. Például egy tűzesetnél a családon segít vagy bármi, amiért a bűne enyhülhet, akkor a purgatóriumba kerülhet és ott dől el ezek alapján merre mehet. Erről még katolikus papokat is kérdezhettek. Érdekes velük a beszélgetés erről a témáról.

Ázsiában hasonlóan vélekednek, annyi különbséggel, hogy utána mindenki újjá születik, ha szellem volt, akkor valószínűleg a rossz karmája van és azért kell abban az állapotban tartózkodnia egy ideig, hogy újjá születhessen.

Honnan veszed észre őket? Legelső jelzőjük a macskák és a kutyák. A macskák amikor érzékelik őket, egy pontra meredten néznek, fújó, morgó hangot adnak ki, karmolnak, majd a szoba túl felére hátrálnak. A kutya sok hiedelemvilágban a védelmező, aki miatt nem mernek közelíteni a szellemek és távol tartja őket. Noha az állat lemerevedik és egy helyben állva ugat a semmibe. 
Persze ezek akkor biztos állítások, amikor az állat mindennap ugyan abban az időben csinálja ezt. Ha csak néha előfordul, az még nem jelent semmi különösebbet.

Miért csak éjjel vannak szellemek? - Ez nem igaz. Több eset számolt már be nappal látott szellemekről. Talán kevésbé érzékeljük őket. Tény, éjjel a sötétben az emberek sokkal jobban összpontosítanak, hajlamosabban érezni őket, vagy esetleg könnyebben oda képzelni őket. 

Mit csinálj ha véletlenül egy szellemet érzékelnél a lakásban? (Ez ilyen gyorstalpaló lesz.)
Ne ijedj meg! Komolyan. Ez az egyik legrosszabb amit tehetsz.
Mérlegeld valóban ott van e, szorongsz e esetleg, nem e félelmeid kivetülése. Ha kutyád és macskád bekapcsolódik, akkor ez elhagyható pont. :) - Esetleg ha úgy érzed, mintha frigóban ülnél és milliónyi tű futna a hátadon.
Próbáld figyelmen kívül hagyni, minél jobban foglalkozol vele, annál jobban fel akarja hívni a figyelmedet. Inkább hagyjad, lehet gyorsan tovább is áll.
Egyik régi bevált módszer a sóval való lakás/ház körbehintése. 
Ahogy írtam a kutya is igen hasznos. :)
Ha hideg helyett forróságot érzel, fulladsz és szédülsz, akkor pedig gyorsan távolodj onnan, mert az már megint más...
Ha valóban ártó szándékú és sok rosszat tett az 'új' gyakori vendéged, akkor ajánlom avatott emberek segítségét akik értenek is hozzá. Mert nem egy-két féle és fajta 'szellem' van.

Jha! Majdnem kihagytam a legfontosabbat: egyetlen szellem sem hiszi magát halottnak. Azért bolyonganak itt, kísértenek egy bizonyos helyen, esetleg ugyan abban az időben, mert azt hiszik még élnek.

Nyereményjáték:

Járjunk végig kísértetjárta házakat! Kitaláljátok, hogy melyik kísértetház van a képen? Segítségképpen elrejtettük a betűket a blogbejegyzésekben. A lenti rafflecopter dobozba írjátok be minden állomáson a szellemjárta hely nevét, és máris nagyobb eséllyel indultok a nyereményjátékon!



Turné állomások: 
12/10 Deszy Könyvajánlója - Kérdés-válasz az írónővel
12/11 Insane life - Szellemek
12/14 Roni olvas - Hangulatfokozó dalok
12/15 Kelly&Lupi olvas - Dreamcast
12/16 Dreamworld - Kísértetházak
12/17 Könyvszeretet - Alexis sötét szobája
12/18 MFKata gondolatai - trailer

SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése