Ads

Diana Gabaldon: Outlander 3 - Az utazó

Folytatódik Claire és Jamie története!
Áprilisban a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából jelenik meg a sokak által várva várt Outlander sorozat harmadik kötete, Az utazó! Kíváncsi vagy mi történik Claire-el és Jamie-vel? - Ne hagyd ki a turnét!
Négy állomáson, négy blogger teszi közzé bejegyzéseit és ahogyan már megszokhattátok, sok érdekes információ mellett akár nyerhettek is egy példányt!



Diana Gabaldon


Outlander 3 - Az utazó



(Outlander 3.)
Kiadó: Könyvmolyképző
Kategória: romantikus, fantasy
Megjelenés ideje: 2016. április
Olvasott nyelv: magyar
Fordította: Szujer Orsolya, Károlyi Eszter
Oldalszám: 512+640
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Pont: 5/5
A nagy sikerű sorozat harmadik kötete nemcsak az időben repít vissza, de távoli, egzotikus tájakra is elvezet bennünket.
Kétszáz évvel korábban történt szenvedélyes találkozásukkor a halálra szánt Jamie Fraser végül lovagiasan visszaküldte a gyermekével várandós Claire-t a saját idejébe, mert meggyőződése volt, hogy el fog esni az 1746-os véres cullodeni csatában.
Lányuk mostanra felnőtt, és Claire megtudja, hogy Jamie túlélte a csatát. Visszavágyik hát az idő szakadékán keresztül, hogy újra megkeresse a férfit, akit soha nem tudott elfelejteni, és a sorsot, amit soha nem tudott figyelmen kívül hagyni…

Nagyon nagy kedvencem az egész Outlander sorozat, igazából a polcomon figyel egy ideje az egész komplett sorozat s mi több, az első kötet perverz módon három kiadásban van meg, magyarul, amerikai kiadás és angol kiadásban. – Ez utóbbi miatt az extrámban kitérek a különbségekre.
Első pillanattól elvarázsolt a sztori, mondhatni Jamie fogva tart amióta csak belekezdtem.

Az előző kötet végén Claire visszakerült saját idejébe és az utolsó dolog amit tudunk, megszületett a lányuk: Brianna, aki villámgyorsan fiatal nővé cseperedett. Míg történetileg a Szitakötő borostyánban azt meséli el, hogyan jutott vissza Claire és röppent el több, mint 20 év, addig az Utazó Claire következő életszakaszát meséli el. 
Jamie élete most sem nevezhető unalmasnak. Folytatódik utána a hajtóvadászat, ám hiába minden küzdelem és életben maradás iránti vágy, minduntalan Claire-t hiányolja. Az Utazó kötetben a számomra legmeghatóbb pillanatok egyike volt a két főhős újra találkozása. Igazából nem spoilerezek ezzel, mielőtt valaki spoilert kiáltana, hiszen még jó 5 kötet van hátra, emiattkiszámítható volt ez a csavar.
Természetesen semmi nem olyan egyszerű. Mire Claire felenged, további bonyodalmak gördülnek útjukba, s ha már megszoktuk a Skót tájat, ismét irány egy újabb kaland. Tengerre fel!

Azt szeretem az Outlander kötetekben, hogy mindegyik egy sorozat része, közben újabb meséket mesél el. Elsőben Skócia, másodikban Franciaország és most ismét egy másik, egzotikus helyre viszi őket a sors. Gabaldon gyönyörű keretet ad a történetnek, miközben teljesen belemerül a határtalan fantázia világába. 
Azt hihetnénk, ha két egyforma főhősről van szó, történelmi romantikus kerítéssel, nem tud újat mutatni, s a könyv erre tökéletesen rácáfol – ismét. Ha megfigyeljük az összes kötet keretbe van foglalva, eleje, vége és úgy marad nyitva, hogy az írónő prímán kitölti izgalmas cselekményekkel a tátongó űrt. Néha szinte festmény jelleget érzek nála.
Ezt eléggé nehéz elmagyaráznom, igazából úgy írnám le, az egész időutazás a kép kerete, amik közötte történnek pedig a kép főképe. Mivel nincs két egyforma kép, ezért Gabaldon is minduntalan újabbakat alkot. Igazság szerint az Outlander miközben lefesti a kort, az elszakadás és a lélek minden fájdalmát, ismeri a halált, keserűséget, szomorúságot, mindig megtalálja a boldogsághoz vezető utat.
Megunhatatlan és zseniális.
Újfent teljesen hatalmába kerített és amint lesz egy picivel több időm folytatom a sorozatot. Hirtelen Jamie elvonási tüneteim lettek.

Jamie-nek még mindig megvannak a hibái. Forrófejű és makacs, korával ez már nem fog megváltozni. Ám emellett nemes lelkű és próbál segíteni másokon, csak néha nem úgy sül el, ahogyan tervezte. Itt is inkább a tervezéssel vagy a gépezettel van a hiba, Jamie igazi szándéka jó szándék vezérelte. Mind eközben ott bujkál benne a rosszaság. A lázadás Jamie személyében inkább a szelleméhez fűzhető.
Claire ugyanakkor kimért, most már anyaként komolyabb. Jamie tökéletes kiegészítése nemes vonásaival és higgadtságával.
Az Utazó folyamán is kettőjük ellentéte kiegészül. Míg Jamie folyamatosan sodródik valami felé, addig Claire tartja meg, mint egy vitorla. Új helyen, újabb szituációban nem lehet mindent elkapkodni, a lány tudása nélkül Jamie sokkal inkább hátrányban lenne. Talán az egész szerelmük erős alapját ez adja meg.

Régebbi karakterek ismét felbukkannak az Utazóban, némelyiküket egészen fiatalon ismertük meg és azóta felnőtt emberek lettek, eközben újabb kulcsfigurák is színre lépnek.
Lord John Grey egy olyan szereplő, aki folyamatosan fontos szerepekben jelenik meg, mi több az Outlander egyik kiegészítő sorozata a Lord John sorozat. Szerintem nem kell tovább magyaráznom, miért ez a címe.

Összességében ez a kötet is rettentő izgalmas volt. Részese lehetünk háborúnak, csempészetnek, kalózoknak, tengeri utazásnak, karibi tájnak és különböző egzotikus, izgalmas történeteknek. Akiket nem rettent vissza néhány forróbb jelenet, bátran ajánlom. Történetileg messze az egyik legjobban kidolgozott romantikus mű. Néha bennem egy kicsit az Ezeregy éjszaka meséi ötlik fel, méghozzá a történet abszurditása miatt. Számos történet egybefűzve egy nagy hosszú zsinegen. – Azért nem szálon, mert nem bírná ki ezt a sok kis történetet. :)

Aki nem ismeri még a történetet, szerintem vágjon bele. A kort maga sötét komorságával ábrázolja, nem szépít az emberek természetén. Sorozat sikere is talán abban rejlik, hogy senki sem szent, tökéletes vagy hibátlan. Amikor úgy látja az írónő, túl sok volt a tökéletesség a főhősök életében, ránk borítja a sorok között húzódó fájdalmat, ezt követően a kielégítő örömöt.
Nincs végső boldogság, inkább pillanatnyi örömök és ez így jó, hiszen az élet ugyanilyen változó.

Az Outlander (Idegen) és a Cross Stitch közötti különbségek

Számos alkalommal találkozunk, főleg Brit kiadásoknál más címmel, kicsit módosított kiadással. Ezekben általában a szóhasználaton változtatnak, például itt is a leves, autó, helyek és nevek tekintetében vannak különbségek, de talán ezen még nem akadnánk meg, sokkal inkább azon, hogy a Cross Stitch változatban vannak részek, amik kibővültek, míg mások lerövidültek.

A három kiadás
A Cross Stitchet 1 fontért vettem kint Skóciában, igazából kíváncsi voltam miben más. Olvasás előtt csak az apróbb különbségekről tudtam és egyébként is úgy voltam vele, milyen vicces, ha nekem háromszor van meg. Amikor először olvastam a könyvet, számtalanszor feltűnt a nyelvi csere, néhol pedig megálltam és elgondolkoztam vajon nekem miért van hiányérzetem? - Ekkor néztem utána és döbbentem rá, mennyi átíráson esett át a brit kiadás.

Legelső különbség, ahogyan kinyílik a könyv, 1945 helyett 1946-ot írnak, mivel a háború után vagyunk, úgy vélte a brit szerkesztő, így történelmileg hűebb. Hasonló okokból változott át varázslatos módon Mrs. Baird autója – biciklivé.
Az egyik legfeltűnőbb különbség, bizonyos szavakat, amiket Claire használ, a brit változat ezeket legtöbbször megmagyarázza; például amikor modern fogalmakkal él, a Cross Stitch esetében többször Claire elmondja mit is jelent. Sőt, néhol a csere olyan szóra módosul, ami a klasszikus irodalomban gyakrabban előfordul.

Még talán ezek is érthetőek lennének, ám vannak elemek, amik már kevésbé logikusak.
Több erotikus jelenet ki lett vágva a Cross Stitch-ből, mert a szerkesztő szerint negatív fényt vet a karakterekre. Bár a legnagyobb kedvencem, amikor Jamie feltett szándéka, hogy Claire köldöke alá akar eljutni, ám a Cross Stitchben egyszerű testrész átírásokkal teljesen új pozitúrát alkotnak. – A szerkesztő mindenáron hagyományos módon akarta látni őket, emiatt semmi különcség nem kerülhetett be.
Ugyanígy a negatív szereplői kép lefestése miatt történtek apróbb átfogalmazások, így történhetett meg, hogy Geillie az erdőben nem mérgező növényt szedett, hanem a havibajokra jó növényt.
A kiszínezés eleme is furcsán hathat első olvasásra. Néhol Claire új helyre megy, az Outlander leírja milyen szép, a Cross Stitch már a patakokat és a kis kanyarulatokat is elemzi és így végül az 5 mondatból 20 lesz.

Lényegében sok apró eltérés van a két kiadás között, de emellett számos nagyobb, sokszor azok számára, akik olvasták az Outlandert feltűnő változások kerültek a könyvbe. Érdekes egymással párhuzamosan olvasni a könyveket, bár őszinte leszek, annyira elvetemült nem hiszem, hogy valaha leszek. :D

Nyereményjáték:

Kalandozz a szereplők világában te is! - Mostani játékban a sorozatot hívtuk segítségül. Lehet, hogy hallottatok már róla, de a Starz most vetíti a második szériát, s ennek örömére, minden állomáson találtok egy karaktert, akik a sorozatból lettek kiválasztva és nem látható az arcuk. Nektek ki kell találnotok, kinek az arca hiányzik és a megfejtésbe a karakter pontos nevét kell beírni.
A helyesen válaszolók között egy darab nyereménykönyvet sorsolunk ki.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

Mai karakter:



Blogturné állomások:
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése