Ads

Karen Marie Moning - A felföld ködén túl

Ismét egy régóta várt regénnyel szeretnénk csábítani titeket. Dögös skót pasik, tündérek, időutazás és Karen Marie Moning. Ugye, hogy érdemes közelebbről is szemügyre venni? Mi megtettük! Mától hét állomáson át mesélünk arról, nekünk hogy tetszett A Felföld ködén túl. Tartsatok velünk!


Karen Marie Moning


A felföld ködén túl


(Felföldi krónikák 1.)
Kiadó: Cor Leonis
Kategória: felnőtt, romantikus, fantasy
Megjelenés ideje: 2015
Olvasott nyelv: magyar
Fordította: Körmendi Ágnes
Oldalszám: 316
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Pont: 4/5
Egy csábító skót földesúr…
Az egész királyság csak úgy ismeri, Hawk, a Héja, a csatamezők és a női szalonok legendás ragadozója. Érintésének egyetlen nő sem tud ellenállni, de senki sem férkőzhet a szívébe, míg egy bosszúszomjas tündér át nem ráncigálja Adrienne de Simone-t a modern Seattle-ből a középkori Skóciába. A túlságosan is merész, túlságosan is egyenes lány még egy idegen évszázad foglyaként is leküzdhetetlen kihívást jelent a XVI. századi csábítónak. Bár házasságra kényszerülnek, Adrienne megfogadja, hogy távol tartja magától Hawkot…
Egy nő, aki az idő foglya…
A hírhedt uraságot csak tökéletes „nem” fogadja a lány tökéletes ajkán, de Hawk megesküszik, hogy felesége vágyakozva fogja suttogni a nevét, és könyörög a szenvedélyért, amit lángra lobbant benne. Nem állhat közéjük sem idő, sem távolság, el fogja nyerni a szerelmét! Bár Adrienne nem biztos abban, hogy helyes engednie a szívében ébredező érzelmeknek, kétségeinél erősebbnek tűnik Hawk elszántsága, hogy maga mellett tartsa a lányt…

Karen Marie Moning, a nagy sikerű Tündérkrónikák szerzője ezúttal az érzékek földjére kalauzolja olvasóit. A Felföld ködén túl sorai buja skót tájakat, vad felföldieket és megoldásra váró rejtélyeket ígérnek a főszereplők perzselő pillanatai mellett. Egy csepp misztika kell még, és máris a druidák rejtélyes világában találjuk magunkat, ahol az időn és téren túli szerelem számunkra is csupán karnyújtásnyira kerül. A Cor Leonis Kiadó ezzel a kötettel indítja útjára a többszörösen RITA-díjra jelölt és RITA-díjas Highlander-sorozatot.

Nagyon szeretem Moning stílusát és legtöbb könyve, kötete tetszett, Tündérkrónikák is elragadott, emiatt nagyon kíváncsi voltam, vajon milyen lett a Felföldes történet, ami picit csatlakozik a Tündérkrónikákhoz, ám jóval előbb íródott. Véleményem szerint teljesen eltérő másik sorozatához képest. Hiányoltam az agyafúrt gondolkozásmódot, sorok közötti mondanivalót és az a felépített világképet, ami a másik sorozatban megvolt. 

Valójában, ha valakitől olvasunk valami jó könyvet, sokkal nehezebb túlszárnyalnia, sőt megtartani a szintet sem túl egyszerű feladat. A maga műfajában viszont nagyon élvezhető ez a könyv is, értem a történelmi romantikus szálra, ami csak picit van meghintve a fantasy világ álomporával.

Adrienne és Hawk története áll a középpontban, háttérben meghúzódik a tündérvilág bosszúja és játéka, amit sokszor inkább kicsinyesnek éreztem, semmint jó mókának. Kihasználták hatalmukat, hogy az embereket mint sakkbábuk használhatják fel és kapva kaptak az alkalmon, mindent összekuszáltak.

Hawk rettentő makacs, adott pillanatban képes alázatosnak lenni és megadni magát, bár ehhez a másik félnek eléggé jól kell ismerni rajta a fogás pontokat. Vannak gyengeségei, dolgok amikkel térdre lehet bírni, például Adrienne, aki saját maga sem tud erről a hatalmáról. 
Adrienne másik oldalon áll, szintén makacs, mint az öszvér, ráadásul benyomások alapján befolyásolható. Legtöbbször Hawk logikusan próbál válaszolni, erre a lány valaki/valami külső ok-okozat kapcsán visszatáncol. Mintha a sakkfigura kezében, amivel érkezik, kettőjük részét szimbolizálná átvitt értelemben. Ugyanúgy táncol a két főszereplő, mintha sakkot játszanának. Amikor Hawk lép, hátratáncol Adrianne és fordítva, ha ketten mégis összetalálkoznak, akkor amelyik indult lesöpri a másikat. Tulajdonképp ez a történet alapvető szála.

Történetben jelen vannak az intrikák, ellentétek, fantasy, azonban a lényegi részt a romantika viszi el. No és az acsarkodás, ármánykodás, hogyan tegyünk a másik alá. Nekem kifejezetten tetszett egy darabig ez az ellenséges viszonyulás, a lány erőteljes viselkedése és Hawk személye iránti hozzáállása. Viszont egy pont után, éppen ez ami elkezdett zavarni. Mert rendben van, ha nem jön be, nem egyezik a kettőjük nézete, itt viszont nem ez a helyzet áll fent, hiszen a lánynak is bejön, csak a múltjáról hallani sem akar, pedig nem ártana. Adrienne túlzottan ellenáll Hawknak, elhisz mindent és Hawk is kezd átvenni picikét ebből a stílusból. Olyan, mintha Moning írás közben egyik vagy másik karakternek helyzetébe annyira beleképzelte volna magát, hogy alig bírt belőle áttérni a másik gondolkozásába. Néhány helyzetben ezt éreztem.

Másfelől imádtam a karaktereket. Egyedik, erősek és látszik felépítettségükön, nem csak lefirkantott néhány jól hangzó szó tarkítja személyiségüket, mint izmos has, magas, jó képű és ehhez hasonló tökéletességet formázó leírások, hanem van mögöttes tartalom is. 
Másfelől ebben a könyvben is felbukkan Moning vegyes teológiai világképe ami Tündérkrónikákban is tetszett. Keveredik a kelet és nyugat filozófiája és külön felperzseli ezt az egyveleget a cigányok, értve a tradicionális cigányok kultúrájának finomságaival. Teljesen érti és rálát a különbségekre, mik járnak velük és ez engem lenyűgöz. Ha itt nem is annyira elmélyült, mint a Tündérkrónikákban, de pont elég, hogy az én kis filozofikus gondolkodásmódomat megmozgassa.

Összegezve tetszik a könyv, leszámítva néhány kisebb részletet,  nagyon jó a történet és ha imádod a történelmi romantikusokat, akkor ez is meg fog tetszeni. Ne várj kusza hátsó jelentésű mondatokat és kétes párbeszédeket, inkább add át magadat a történet sodrásának és nem fogsz csalódni! Van benne skót álompasi, jófajta tündérpasik, erős nők és humor, egyszóval minden, ami a könyves élvezetek kielégítéséhez szükségesek. :D

Skóciáról néhány szóban

Igazából mondhatnám, hogy mindenre ott a wikipédia, útikönyv és megannyi forrás, ezért nem ragozom túl. Sőt máshogyan közelítem meg. Emlékszem hányszor gondolkoztam el azon, milyenek lehetnek a várak, milyen lehet a táj, az emberek, hogyan nézhetnek ki most a kastélyok, milyen amikor nem útleíró filmből látom. Ázsia rajongóként, helyesebben papír szerint orientalisztikusként, két nagyobb terület van szívem csücskében, természetesen Ázsián kívül, Skócia és a Skandináv országok.

Skóciában laktam egy rövidebb ideig, ezért nem nehéz nekem beleképzelni magamat a világképbe és leírásokba. Cserébe mutatok nektek képeket, amik sokat változtathatnak az elképzeléseiteken. Gretnától északabbra laktam, a határvidékhez közel, Dumfriesben. 
Jellemző Skóciára, néhány nagyobb város van, de egyébként számos kicsi falucska alkot egy járást. Hihetetlenül sokszínű része a szigetnek, egészen a síkságtól a hegyekig minden megtalálható, első köztes hegyvonulat után jön Glasgow és Edinburgh, majd megkezdődik a felföld első vonulata. Lenyűgöző látványt nyújt. 

Gretnától az első nagyobb angol város délre, Carlisle, ami hol skót, hol angol területhez tartozott, de volt a római birodalom kikötője is. Visszatérve néhány főútvonal van és szinte átvezet az összes fontosabb városon és nem nehéz követni őket. Minden fel van táblázva. Ha még nem jártál kint, biztosan hallottál a bal oldali vezetési szabályról, de amiről lehet még nem, az, hogy mai napig a szekér nyomvonalára van leaszfaltozva az út, ezért milliónyi kanyar, tűkanyar és kígyózó lejtő nehezíti az utat. A megengedett sebesség sokszor 60 (90 km/h felett van valamivel) mérföldnél van, bár nem mindig sikerült tartanom. 

Mai napig őriznek számos hagyományt és építkezésükben is a tradicionalizmus felé hajlanak. Főúton közlekedve számos vár kíséri utunkat és busszal könnyedén el lehet jutni a legtöbb helyre.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Történetünk a XVI. század Skóciájában játszódik, ezért arra gondoltunk, hogy ismerjük meg jobban a Felföldet, illetve várait. A ti feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik állomáson melyik vár képét adták közre a bloggerek. Azok között, akik helyesen válaszolnak, öt példány Karen Marie Moning könyvet sorsolhatunk ki a kiadónak hála.  
  • az első két nyertes A Felföld ködén túl c. könyvet.
  • a harmadik nyertes Rossz hold kelt fel c. könyvet
  • a negyedik nyertes példány Új nap virrad c. könyvet
  • az ötödik nyertes Iced- Megnyílik az ég c. könyvet kapja meg.
Játékra fel!
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.





A turnéban résztvevő állomások:
November 23 - Angelika blogja
November 25 - MFKata gondolatai
November 27 - Függővég
November 29 - Deszy könyvajánlója
December 1 - Kelly Lupi olvas
December 4 - Zakkant olvas
December 5 - Insane Life
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése