Ads

Mészöly Ágnes - Darwin-játszma

4 kamaszlány, egy osztályközösség és az osztályfőnök. Mai regény, mai szereplőkkel, mai stílusban. Mészöly Ágnes húsbavágóan valódi és meglepően őszinte regényt írt, ami játszódhatna bármelyik szakközépiskolában, vagy gimnáziumban. A Blogturné 4 bloggere vállalkozott arra, hogy megismeri a regény főszereplőit.

Patrícia, Lídia, Zsófi és Kata története rengeteg titokban bővelkedik, és ahhoz, hogy rájöjjünk mik is ezek, ahhoz egyre mélyebb és mélyebbre ásunk Kata visszaemlékezéseiben, hogy megismerjük a Darwin-játszmát és magát a lányokat is. A turné végén, ahogy az lenni szokott meg is nyerheted a Móra Kiadó által felajánlott könyvet is. Tarts velünk, lépd át az iskola kapuit, és kövesd a kamaszokat egy olyan helyre, ahonnan nincs visszaút.

Mészöly Ágnes


Darwin-játszma 


Kiadó: Móra
Műfaj: YA
Kategória: romantikus
Megjelenés ideje: 2014
Olvasott nyelv: magyar
Oldalszám: 304
ISBN: 9789631197990
Pont: 4/5
  Minden olyan bonyolult...
Kata egy elitgimnáziumba jár, ő a legjobb matekos, rendszeresen maratoni távokat fut, a fiúkat le sem tudja vakarni magáról, és ráadásul az anyja is jó fej. Valami még sincs rendben az életében. Három barátnőjével együtt ő is úgy gondolja, minden könnyebb lenne egy másik osztályfőnökkel. Kata, Patrícia, Lidi és Zsófi titkos szövetséget köt: ők lesznek a Darwin’s daughters, az evolúció titkos ügynökei. Az osztályfőnökük ellen indított, kamasz daccal teli bosszúhadjárat szinte észrevétlenül durvul el. Ki tudja megmondani, hol a határ?

Itt és most, velünk, körülöttünk, bennünk játszódik és lüktet tovább a könyv szereplőinek élete.

Ennek a történetnek tétje van. Annyi bizonyos, hogy nem lányregény...

Kivételes eset áll fenn, rendhagyó módon nem én, hanem az unokahúgom, Andrea értékeli a könyvet. Más szemszögből olvashatjátok és más szavaival a könyvértékelést. Mivel nem vagyok otthon, ezért ő volt a szócsövem, meg mondhatni a szemem is.

Vélemény


Egy ideje kerestem már egy olyan könyvet, ami a mostani magyar tizenévesekkel foglalkozik, nekik szól. Szemeztem a Leiner Laura könyvekkel, meg a Hűvösvölgyi Gimis sorozattal, de valahogy nem tudtam magam rávenni, hogy neki is álljak. Toffytól kaptam kölcsön ezt a könyvet azzal a megbízással, hogy akkor írjak hozzá véleményt is. Ez igen csak ösztönzőleg hatott. És nem bántam meg. Ez a kötet is megerősített abban, hogy a mai magyar ifjúsági irodalmi művek között egyre többet lehet jónak minősíteni.

Kata, az egyik főhős szemszögéből ismerjük meg egy tragikus kimenetelű „diákcsíny” lefolyását az ötlet kialakulásától a végkimenetelééig. Eközben egy elit gimnázium 10. osztályának hétköznapjaiba is bepillantást nyerünk, az egyes szereplők egyéni problémáival egyetemben. (Érdekes volt számomra, hogy a könyvben ábrázolt oktatókhoz tanulmányaim alatt nekem is volt szerencsém: a tutyimutyi alkalmatlanhoz nőben és férfiban egyaránt, a következetes szigorhoz – őt még tiszteltem is e miatt, az állandóan jó fejhez.)
Számomra nem volt olyan izgalmas maga a történet – mivel szokásommal ellentétben nem olvastam át folyamatosan előre –, ám annál érdekesebb volt, hogy az író miként tett kísérletet annak leírására, hogy mi készteti a kamaszokat bizonyos dolgok elkövetésére. Úgy vélem ezt a kísérletet sikeresnek lehet elkönyvelni, mivel korrajz módjára, plasztikusan ábrázolja azokat a problémákat (egyéni családi, oktatói), melyek a mai tizenévesek életét jellemzik. Véleményem szerint olyan jól vegyítette a diákok, a szülők, a tanárok kapcsolatait egymással és a többi csoporttal, hogy teljesen eredeti lett az egész, elhittem, hogy a könyvben leírtak valóban meges(het)tek itthon. És ez ez úgy vélem igen fontos egy magyar regény esetében, ugyanis nem egy példa van arra, hogy külföldi írók munkáit „koppintják”, mely igencsak bosszantó tud lenni.

Egy nap alatt elolvastam, viszont az eddigi „egynapos” könyvekkel ellentétben nem volt olyan tömény, nem zavarta meg, dugította el a fejemet, annak ellenére, hogy szinte szépirodalmi jellegű. A jellemábrázolások jók voltak. Főleg Katáé, aki hiába állítja magáról, hogy érzelmileg egy teáskanna szintjén van, nagyon jó önismerettel rendelkezik, így érzékletesen ábrázolja a felnőtté válás egyes fokozatait, lépéseit, érzelmi hátterét. (Lásd.: 80. oldalon a kisgyermekkori jó-rosszhoz miként csapódik hozzá kamaszkorban a szürke és annak a több millió árnyalata – nem, nem az a 50 :D )

Én elsősorban tanároknak és szülőknek ajánlanám, hogy lássák, tudják mi jár egy tizenéves fejében, miként látja a körülötte lévő világot. A „fiatalok” meg azért olvassák el, hogy tanuljanak belőle, hogy tudják nem csak nekik vannak problémáik a felnőttekkel, és nem biztos, hogy ezt egy ember teljes tönkretételével kell megoldani, főleg ha erre rámegy a barátság és lelki nyugalmad.

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Darwin-játszma 4 főszereplőjének különböző feladatai vannak, amikor megfogadják, hogy kis csapatuk a Darwin Daughters célját végrehajtják. A te feladatod nem lesz ennyire gonosz, de szükséged lesz hozzá némi keresgélésére. Minden blogban találsz egy linket, amin egy kép lapul, rajta betűkkel. A betűk segítségével egy Darwinhoz kapcsolódó “dolog” nevét keressük.

Keresd a turnéban résztvevő blogokon, és a Blogturné hivatalos oldalán lévő összefoglaló posztnál a linket, amik elvezetnek a betűkhöz. A 13 betűből rakja ki egy 3 szavas Darwinhoz kapcsolódó dolgot, majd írd be a Rafflecopter dobozba a megfejtést. Ha ügyes vagy és minden betűt felhasználsz és a megfejtés is jó akkor neked is esélyed lesz megnyerni a Móra Kiadó által felajánlott Darwin-játszma egyikét. Jó keresgélést!



További állomások:
05.02. Zakkant olvas
05.05. Insane Life
05.07. Dreamword
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése