Ads

Cheryl Klam & Claudia Gabel: Káprázat

Cheryl Klam & Claudia Gabel


Káprázat


Kiadó: Maxim
Műfaj: YA
Kategória: fantasy, sci-fi, romantikus
Megjelenés ideje: 2014.09.23
Olvasott nyelv: Magyar
Fordította: Béresi Csilla
Oldalszám: 352
ISBN: 9789632615080
Megtetszett? Itt beszerezheted.
Pont: 4/5
Beleolvasó
   A Káprázat hamarosan megváltoztatja a világot, amelyben eddig éltél. A kötet egy futurista sorozat lenyűgöző első darabja, amely egy tökéletes virtuális világ ellenállhatatlan vonzásáról szól. A nem is olyan távoli jövőben az ipar, a tömegtermelés és a gyárak sivárrá, szennyezetté teszik a lakóövezeteket. Minden szürke és mocskos. Detroit lakói szinte robotként élik mindennapjaikat. Egy technikai újdonságnak köszönhetően azonban felcsillan a remény, hogy bárki maga mögött hagyja a nyomasztó valóságot. Egy program segítségével beléphet a Káprázat világába, ahol a gyönyörű tájak, új élmények, nyugalom és boldogság várja. Csupán virtuális szemüveget és csuklópántot kell öltenie, hogy hátrahagyhasson mindent, és megtapasztalhassa pár órára a tökéletességet. Mikor azonban vádak érik a programot, hogy függővé tesz és veszélyes, Regan a védelmére kel. Mivel a programot édesapja tervezte, a lány úgy érzi, tartozik apja emlékének azzal, hogy nem hagyja bemocskolni fő művét. De miután a Káprázat magába szippantja, olyan igazságokra jön rá, amelyek választásra kényszerítik szerelem és lojalitás között… Ez az izgalmakkal, titokzatossággal, románccal és új technológiával fűszerezett thriller nem csupán a disztopikus sci-fik rajongóit ejti majd rabul.



A történet nem rossz, szerintem nagyon jól fel van építve a világ és marhára tetszett az egész kidolgozása. Ha a történet alapján kell ítélnem, akkor ez a könyv könnyen a kedvenceim között landolhatna és imádnám minden lapját. Jól össze van dolgozva a sztori, nem éreztem a különbséget, hogy más írná és egyedi. Vannak természetesen benne sokadszor ellőt dolgok, de nem klisés. Persze vannak dolgok, amikre hamar rá tud jönni az ember, ehhez mérten izgalmas és élvezetes.

A karakterekkel van egyedül problémám. Regan nagyon zavart, az én szememben nem volt erős karakter. Sokszor csökönyös és nem gondolkozik megfelelően.
Josh az egyik férfi karakter, akiben szintén nem bírtam bízni és nem éreztem semmi szimpátiát a karaktere irányába. Persze mással is beszélgettem és nekik pont ő volt szimpatikusabb és megkedvelték.
Patrick volt az én kedvencem, pedig mindenki mást ő idegelt ki. :D Nekem akkor is nagy kedvencem volt. Esküszöm végig neki drukkoltam.

Ezek ellenére ajánlom. Miért? Mert a története szerintem marhajó. Nem egyforma a karakterízlésünk, ezért nagyobb valószínűséggel jön be neked valamelyik főbb karakter.
A cselekmények és az eseményszálak szintén tetszettek, izgalmasak voltak.

Miután most tömören leírtam a saját értékelésemet, elhoztam nektek az írónők honlapjáról a gyakran ismételt kérdések fordítását. :)
Saját magukról beszélnek, hogyan lehet közösen írni a szerkesztőddel, hogyan vázolódott a történet.

ITT találjátok az eredeti angol nyelvű szöveget. (This one is the Hungarian translation of the original text which is HERE.)

Hogyan találkoztál Claudia Gabellel?
Claudia a szerkesztőm volt a Random House kiadónál és a LEARNING TO SWIM valamint a THE PRETTY ONE szerkesztésében segített.

Nem volt furcsa a saját szerkesztőddel együtt írni?
Nem, de talán ez abból adódik, hogy amikor együtt írunk, akkor nem a szerkesztőm. Miután a THE PRETTY ONE-t befejeztük, már egy könnyed munkakapcsolatunk volt ami csakhamar barátsággá alakult át. Mind a ketten szeretünk nevetni ami sokszor előnyös. Tudtam, hogy Claudia is írónő. Igazából mind a kettőnknek nagyjából egyszerre jelentek meg könyvei és sokszor együtt is jelentünk meg a könyvdedikálásokon. Elkezdtünk közösen Hollywood számára tervezni, TV film szövegeket írni és néhány filmes kezdeményezésben is együtt szerepeltünk.


Honnan jött az Káprázat (Elusion) ötlete?
Claudia és én is nagyon jól tudtuk az előzőekhez képest valami még nagyobbat és komplikáltabbat szeretnénk alkotni. Egy nap arról beszélgettünk, hogy mennyi időt töltünk a saját elektronikus kütyüinken. Noha úgy tűnik, ezek az életünket könnyebbé teszik, de ez valóban így van? Netán valami árat fizetünk érte? Milyen kockázatokkal jár? Amikor kialakult a történet koncepciója, ugyanúgy kezeltük, mint minden más történetet. Kik a karakterek? Mi a konfliktus?

Honnan jött a Káprázat karaktereinek az ötlete?
Kicsit furán fog hangzani, de azokat a karaktereket preferálom, akik saját magukat alakítják az írás folyamán. Úgy vélem ez igaz a Káprázatra is. Például az első változatban Regan karaktere nem volt ennyire erős jellem, de minden egyes újabb változatnál erősebb és erősebb lett.

Két írónővel hogyan lehet jelen idejű első számban írni?
Elsőre a Káprázat E/3-ban lett megírva, de nem hallottuk Regan hangját. Megpróbáltuk E/1-ben és sokkal jobban szerettük, ezért az egész könyvet átírtuk, minden egyes fejezetet másikunk írt meg. Ezek után szerkesztettük a szövegkönyvet és annyiszor vettük elő újra és újra, hogy már magam sem emlékszem ki mit írt.

Nagyjából mennyi idő volt megírni a könyvet?
Olyan két évet.

Írónőként mi a legnehezebb dolgod?
Hát, ha valaki olyan társaságkedvelő, mint én, akkor az egyedül töltött idő.

Általában hogyan írtok?
Majdnem mindennap írok, de ez eltérő idő intervallum, attól függ, min dolgozom éppen. Nekem a nyers szöveg megírása okoz nehézséget. Hirtelen leírom, ami eszembe jut és a végén újra és újra összedolgozom őket és egyre több időt töltök a gép előtt, egészen addig, amíg nem érzem megfelelőnek. A jelenetbe beleültetni azt, amire gondolok nem egy szerű, olyan, mintha egy puzzle-t szeretnél megoldani.

Milyen tanácsot adnál egy kezdő írónak/írónőnek?
Írjál tovább. (Sokkal nehezebb, mint ahogy első hallásra tűnik.)

Mi az írói álneved a YA könyvek esetében?
Elmondhatnám, de akkor arra kényszerítenélek, hogy olvass el egy verses gyűjteményt, amit gyerekként írtam. Hidd el, nem éri meg.

Van valami írói tanácsod?
Mindenki másképp dolgozik, más a stílusa. Először vázolom az egész könyvet, utána megírom a könyvet olyan gyorsan, lehetőleg a legkevesebb szerkesztéseket alkalmazva. Miután befejeztem, nagyjából látom mi az, ami maradhat és mi az, ami nem. Na és ekkor kezdődik a szerkesztés és újraírás.

Nyereményjáték:
Makaó - Szent Pál-székesegyház romja
Gyertek és utazzatok velünk!
A könyvben Regan különböző érdekes helyre utazik a Káprázat nevű program segítségével. Azonban a Káprázatba valami hiba csúszott és az emberek benne ragadtak.


Mindennap más csodás helyre invitálunk titeket, ahol azt kell megállapítanotok, hogy “bugos” a kép vagy sem. A “bug” szó angolul bogarat jelent, informatikában pedig valami véletlenszerűen fellépő hibára utal.
Tehát bizonyos helyen oda nem illő elemeket rejtünk el, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megállapítani a képen van a normálistól eltérő részlet vagy sem. Ha találtál valami hibát a képen, akkor elég egy “igen” szó, ha a képen nincs semmi eltérő részlet és az eredeti képet látjátok, akkor elég egy “nem” szócska.

(A kiadó kizárólag Magyarország területére postáz! A nyerteseket emailben értesítjük, kérünk titeket, arra az emailre válaszoljatok. Amennyiben 72 órán belül nem kapunk választ az emailre, újabb nyertest sorsolunk.
Ha kérdésetek van, esetleg úgy érzed rossz mail címet adtál meg a játékban, a klub hivatalos mail címén tájékoztatást kérhettek.)


Résztvevő blogok listája:

09.15. - MFKata gondolatai
09.16. - Bibliotheca Fummie
09.17. - Kelly Lupi olvas
09.18. - Deszy könyvajánlója
09.19. - CBooks
09.22. - Insane Life
09.23. - Nem harap a...
09.24. - Roni olvas
09.25. - Könyvszeretet
09.26. - Dreamworld

SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése