Ads

Scott Spier: Immortal City

Molyos ismerős olvasására és kommentjei hatására kezdtem el olvasni. :)
Első olvasásra nem lett kedvencem, de másodszorra jobban értékeltem. Azt is leírom miért. A könyv YA kategóriájú, urban-fantasy, de egy erős társadalomkritikát is hordoz magában. Nem titkoltan. A történet komplexebb mint amennyire tűnik.

Scott Spier

Immortal City

(Immortal City 1.)

Kiadó:  Scholastic
Kiadás éve: 2012
Besorolás: Young Adult (Fiatal felnőtt)
Kategória: krimi, paranormál-romantikus, angyal, démon
Könyv nyelve: Angol
Olvasott nyelv: Angol
Oldalszám: 410


Világon mindenki tud az angyalok létezéséről. Megalakultak nagy angyal házak is, akik híressé váltak, akár más Hollywoodi színészek. A város ahol élnek: Angel City. 
Mindenki őket akarja. Paparazzik tömege, saját stílus, ruhák, márkák, ingyen kapnak mindent. Az emberek életét megmentik, de csak akkor, ha eleget perkálnak egy megadott számlára biztosítás címen. Minden angyal kap a beavatáskor egy listát leendő védenceiről. Amikor baleset éri őket, a SaveTube-on meglátják az angyalok, majd egyszerűen megmenti őket. Megmentett bankkártyájáról pedig azonnal leemelik a pénzt. Ha nincs angyal biztosításuk, akkor bizony meghal. Ha egy angyal megszegi ezt a törvényt, akkor súlyosan megfizet érte.
Jackson Godspeed nem akar semmi mást, mint élni életét. A reflektorok, paparazzik és újságok középpontjában áll. Ex barátnője, aki a legszebb angyal lány csak azért akarja, mert sikeres. Egyik nap a beavatás előtt nem sokkal egy gyilkosság történik. A gyanú árnyéka Jacksonra terelődik, ezért elszökik. Így kerül Maddy nagybácsikája éttermébe, ahol Maddy is dolgozik. 
Maddy-t hidegen hagyja Angel City, sajtó vagy bármilyen média. Úgyszólván nem tud semmit az angyalokról. Noha iskolában történelem órák anyagában benne vannak az angyalok, de iskolán kívül nem követi a történéseket, ahogy iskolatársai legújabb telóikon - twitteren, facebookon, különböző weboldalakon. 
Maddy azon a napon sem sejtett semmit, amikor Jackson belépett. Jacksonban első pillanattól valami különöset látott. Napról napra megkedveli. Annak ellenére, hogy kiderül egy angyal. Nem is akármelyik. - A leghíresebb. Persze az angyalokat még mindig gyűlöli képmutatásuk, körülöttük levő nevetséges felhajtások miatt, de Jacksont mégis közel engedi magához.
Jacks elviszi az ő világába. A fényes kifutók, hírnév, újságok és fotósok végeláthatatlan rengetegébe, ahol bármit megkaphat anélkül akár kisujját mozdítaná. Maddy nem ebbe a világba való, ezért szakítanak. Nyomukban végig lohol valami. Valami sötét ami őket akarja, helyesebben Jacksont.

Maddy karakterét elsőre nem szerettem, de közben rá kellett jönnöm, ha ki kell valamiben emelni egy ellentétet, akkor ő volt a legalkalmasabb erre. Egy ártatlan, esetlen senki, aki valójában más. Gyűlöli azt amit mindenki. Mindenki akik birkák módjára követik a sztárok életét, azon kívül szinte nincs is saját létezésük.
Jackson a hírnév ellenére - belül szelíd, vágyik a nyugalomra, arra, hogy valaki más lehessen. Aki tegyük fel nem híres, nem fotózzák le lépten-nyomon, azt csinálhatna amit akar. Maddy-t megmenti, ezzel felborítja a törvényeket. Menekülniük kell.
Nagyon tetszett a menekülős rész, noha én túl rövidnek találtam. Igazán lehetett volna írni még, a könyv sem olyan hosszú, amiért ezt ne tehette volna meg az író.
A nyelvezettel vannak még problémák. :D Vannak olyan angol mondatok és szavak, hogy letettem a könyvet, jól olvasom e? (ilyen például, majdnem minden oldalon: OK) Remélem ezeket orvosolja második kötetre.
Van benne minden. Izgalom, akció, társadalom kritika, szerelem, klisé.
Klisé... Igen. A főszereplő lányról is kiderül egy olyan dolog, amit igazából az elejétől sejthettünk.
Pozitívum a főgonosz kiléte. Mindenkire tippeltem, csak arra nem, aki tényleg az. DE... Van benne egy nagyon súlyos logikai hiba. Az emberek nem ölhetnek angyalt. Ez a mondat nem igaz...
Ezek ellenére a könyv igen pozitív élmény. A Csitt-csitt sorozatnál lényegesen ígéretesebbnek tűnik. Izgalmasabb, a karakterek jobban kidolgozottak, nem unatkoztam egy percig sem a könyv közben. Nem éreztem azt, hogy a figyelmem másfele megy. Kidolgozott angyal, démon világot kapunk.
Hiába adtam 4 pontot, ennek esetében a Csitt-Csittnél jobb volt, de mégsem a "wow", de jó.


Pontozás:
Történet: 4/5
Karakterek: 
    Madison Montgomery: 4/5
    Jackson Godspeed: 4/5
Humor: 4/5
Összesen: 4/5

A könyvekben a bemutató nem szokott érdekelni, nem tetszik általában. Nagyon ritka eset, de ennek a könyvnek bemutatója megfogott. (Látszik, hogy a könyv írója eredetileg rendező és a filmes szakmában híres... :D)


SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése